‘… en u zult Mijn getuigen zijn …’

‘…maar u zult de kracht van de Heilige Geest ontvangen, Die over u komen zal;
en u zult Mijn getuigen zijn…’

 Handelingen 1:8a

Lieve familie, vrienden en bekenden!

We zijn nu anderhalve maand geleden verhuisd en genieten van de nieuwe plek. God is goed voor ons geweest. De kinderen kunnen ook heerlijk veilig rondom het huis spelen! 

In de vorige nieuwsbrief schreven we ook al iets over het gebouw aan de overkant van ons huis. Dit centrum hebben we nu de naam ‘Rehoboth’ gegeven. Dat betekent dat de Heere ruimte heeft gemaakt. Deze geschiedenis is te lezen in Genesis 26. Zo ook voor ons. Na vele huizen bekeken te hebben, wees de Heere duidelijk aan dat dit gebouw met het bijbehorende terrein voor ons was. We mogen dit gebruiken tot opbouw van Zijn Koninkrijk! En dat mogen we doen met die belofte uit de mond van onze Hemelkoning uit Handelingen 1 vers 8.  Hij zal ons hiervoor de ‘kracht van de Heilige Geest’ schenken om zo een getuige te mogen zijn! 

Naast dat we fysiek verhuisd zijn, heeft er ook een verschuiving plaatsgevonden met het homeschooling-curriculum. Toen we hier kwamen, kwam het nog neer op het vertrouwde Nederlandse programma. Inmiddels hebben de kinderen in de tijd dat we hier verblijven een grote sprong gemaakt met hun Engelse taalvaardigheid. Dit heeft ons toch doen besluiten om een overstap te maken naar het Engelse curriculum. We hebben daarin ook duidelijk de hulp van de Heere ervaren om goede werkbare methodes uit te kiezen.

Een aantal weken terug kwam Rhodé bij het speeltoestel oog in oog te staan met deze 2,5 meter lange slang, wat een ‘zwarte mamba’ bleek te zijn. Gelukkig zag ze het op tijd en kwam ze snel naar binnen gerend. We hebben toen iemand gebeld die deze slangen kan vangen of doodschieten. In dit geval heeft Kees de slang samen met hem gevangen en in een koker gedaan. Hij had als visie dat de slang in de natuur juist welkom is, omdat hij daar zorgt voor het evenwicht. Gelukkig wel een eindje bij ons huis vandaan.

De volgende informatie vond ik op Wikipedia over deze slang:
‘De zwarte mamba wordt agressief als hij in het nauw wordt gedreven en valt aan, maar is schuw en zal vluchten als de kans zich voordoet. Op korte afstand is de slang erg snel waardoor het vrijwel onmogelijk is om een beet af te weren. Vooral langere exemplaren zijn sneller en hebben een groter bereik. Met één enkele beet kan voldoende gif worden geïnjecteerd om 20 of meer volwassenen te doden, en de dood kan soms in 20 minuten al intreden, waardoor medische hulp vaak te laat komt. Een agressieve mamba kan herhaaldelijk bijten.’

We zijn de Heere dankbaar voor Zijn bewaring in deze situatie!

Een foto van een sportmoment met de kinderen. We hadden toen pickleball gespeeld. Mocht u geïnteresseerd zijn naar het spel, dan kan Google wat verduidelijking geven.

Ook een foto van een Bijbelstudiemoment van Linda met een aantal vrouwen konden we niet achterwege laten. En als je kijkt naar deze kindergezichten, dan word je daar toch helemaal blij van!

In deze nieuwsbrief zijn ook twee brieven opgenomen van Sarah en Leah. Het is een persoonlijke weergave van hoe zij het hier ervaren. De moeite waard om te lezen! Onze tekst is in deze nieuwsbrief daarom wat korter en we hebben ervoor gekozen wat meer foto’s te plaatsen. Hierboven een foto van Rhodé met Zoë, de dochter van Jac-Louis en Gijsbertha. Echte meiden zo te zien!

Hartelijke groet,
Kees en Linda. Sarah, Leah, Joas, Rhodé en Judah


Zondag

Geschreven door Leah

Snel in de auto! Anders zijn we te laat!
Het is al bijna 9 uur en om 9 uur begint de kerk, maar vaak loopt het wel iets uit. We poetsen gauw onze tanden, maken ons klaar en springen in de auto. Inmiddels zijn we al in (Epako) de sloppenwijk aangekomen en rijden we eerst naar Paulina. Paulina is 8 jaar en heeft helaas geen vader en moeder meer. Daarom zorgt een oude oma voor haar. Ze wordt nu inmiddels gesponsord en is eigenlijk voor ons als ons zusje. Dus elke zondag halen wij haar op en nemen we haar mee naar de kerk.

Terwijl we bij de kerk van Light for the Children aangekomen zijn, spring ik uit de auto en ren gauw naar het huisje van m’n vriendin Paula om haar te groeten. Zij woont namelijk heel dichtbij de school/kerk. Ik geef Paula, mijn vriendin een knuffel en zeg: How are you, Paula? Zo praten we eerst even lekker een beetje en lopen dan samen naar de kerk.

‘Sarah, kan jij asseblief die kitaar vat en vir ons a liedjie speel?’ zegt de voorganger. Mijn zus Sarah staat op en zo zingen we lekker wat Afrikaanse liedjes met elkaar. Halverwege de kerkdienst mag de jeugd ook nog wat zingen vóór in de kerk. Sarah, onze vrienden en ik staan op en zingen wat met elkaar. Het is inmiddels al bijna 12 uur en de kerkdienst is dan ook al bijna afgelopen. Na de kerkdienst gaan we naar huis en dan nemen we meestal ook nog altijd iemand mee of we gaan met een van onze vrienden mee naar hun ‘huisje’. Soms ga ik mee naar Paula’s huis om daar met haar leuke dingen te doen. Hier zijn ze altijd heeeel gastvrij en genieten er dan volgens mij ook van als wij eens komen ‘kuieren’.

Vandaag ben ik daar dus. Ik zie dat Paula al een paar wasteiltjes pakt. Ik weet al wat we gaan doen: kleren wassen. Hier doen ze het allemaal met de hand en het is dan ook best wel veel werk. Ik help Paula en probeer te leren hoe om op de ‘Afrikaanse manier’ te wassen. Na ong. een uurtje wassen zijn we klaar en gaan we lunch maken. Vandaag eten we rijst met wat saus. We scheppen het eten op, bidden met elkaar en eten gezellig met elkaar.

Het is al 3 uur inmiddels. Om 3 uur is er altijd Abba-groep. De Abba-groep zijn gesponsorde kinderen die doordeweeks huiswerkbegeleiding krijgen en op zondag wat ontspanning en bijbelonderwijs. De Abba-groep wordt ook altijd bij de Light for the Children school gehouden. Meestal komen er rond de 40 kinderen. Bij de Abba-groep zeggen we eerst altijd waar we God dankbaar voor zijn. Daarna zingen we met de gitaar, en zeggen heel veel bijbelverzen op die wij uit ons hoofd hebben geleerd. Daarna vertelt papa altijd een bijbelverhaal. Daarna is het tijd om te spelen! We spelen wat leuke spellen met elkaar en ruimen we rondom de school nog wat afval op. Daarna bidden we samen en worden er nog wat snacks uitgedeeld. Dan gaan we lekker naar huis. Daar ben je inmiddels wel aan toe als je een hele dag in de sloppenwijk hebt gezeten.

Ik ben erg dankbaar dat ik vriendinnen heb gekregen hier en ik voel me helemaal thuis! Ik zou nooit meer naar Nederland willen gaan om daar te wonen!! Liefs Leah.

Petrina (3 jaar, meisje met wie ik speel in het begin van mijn verhaal) en ik

Familie

Geschreven door Sarah

Come Saja, come touch me! (Kom, Sarah, kom tik mij!)
Ik speel met 2 bruine, kleine ‘zusjes’ van me.
Ik ren er glimlachend achteraan.
Mijn familie, zo voelt het.

Zij voelen geen verschil, of laten geen verschil merken.
En ik? Ik ook niet. 
Ik voel me erg verbonden met de mensen hier en wil dan ook alles maar dan ook echt alles hetzelfde doen als zij.
Ik drink gewoon net als zij hun kraanwater (chloorwater), ik was samen met hen hun kleren (met de hand natuurlijk), ik eet hun ‘Afrikaanse maispap’, vlecht mijn haren soms op de Afrikaanse manier, probeer hun ‘klikklak’ taal te spreken en ga zo maar door.

En waarom?
Omdat ik hen wil laten voelen dat zij gewaardeerd worden.
Dat ze geliefd zijn en dat ik hén liefheb.
En, dat ze mijn familie zijn!

Zondags samen met mijn vrienden in de kerk zingen. Donderdagavond bij de bijbelstudie lekker samen voetballen, samen dansen, samen verdrietig zijn, samen lachen… Gewoon, wat echte vrienden met elkaar doen.

En ook al zijn zij zwart en ik wit, het maakt voor mij, en volgens mij ook voor hen, niets uit, want we zijn elkaars familie in de ogen van God!

Dit is de taal die ik probeer te leren: ‘Damara’.
Matisa   (Hoe gaat het?)
!han-ia, mi du rê?  (Het gaat goed met mij, en met u/jullie?)
!han-ia (Het gaat goed met mij)

En dit is het Afrikaanse lied dat we hier vaak zingen:
We are the brothers and the sisters, (Wij zijn broers en zussen)
we are the children of the Lord. (Wij zijn de kinderen van God!)

Rich and poor, black and white, (Rijk en arm, zwart en wit)
we are the same in front of God. (Wij zijn hetzelfde voor God!)


In de app-groep plaatsen Kees en Linda regelmatig updates over hun werk en belevenissen. Dit doen ze in de vorm van tekst, foto’s en filmpjes. Een erg leuke manier om betrokken te blijven! Wilt u lid worden? Scan dan de QR-code of klik op de onderstaande knop


Kees & Linda zijn als zendingswerkers compleet afhankelijk van giften. Daarom wordt het zeer gewaardeerd als hun hen (maandelijks) wilt steunen in de vorm van een financiële gift. Dit kan door op de onderstaande knop te drukken of door zelf een bedrag over te maken naar NL40 RABO 0314 6894 51 t.n.v. Light for the Children NL.

Laat een reactie achter